New Site Waste Compound is "Fit for Future"

New Site Waste Compound is "Fit for Future"

21st of August, 2019

As part of the enabling works for the new Energy Centre, the GSK Ulverston site identified the need to relocate and update the old Waste Compound. The old compound consisted of one building with an open front and six waste bays which were exposed to the environment. In addition, these facilities did not allow for the segregation of wastes which subsequently meant we were not compliant with HSE guidelines (HSG 71) and other "best practices in waste storage". It was clear that the site needed a new Waste Compound to meet its current and future needs, whilst ensuring the facility fulfilled the requirements of the HSE. In order to gather the views, suggestions and expertise of all concerned, Andrew Leigh (Veolia Contract Manger) was invited to the Site Construction Meetings in order to advise on the requirements we would need to take into account when planning for the new facility. Design Features In June 2016, Andrew started work on designing a new layout for the Waste Compound which would implement HSE (HSG71), Environment Agency guidelines as well as 5S. To further enhance the development from a sustainability point of view, the new Compound would reuse the existing building structure to reduce both the environmental impact and the cost to the site. This would allow for an additional building, separate to the main one (and initially not in design scope) to house flammable waste, something which is highly recommended by the Regulators. Other safety and environmental improvements introduced in the development were:- - A fully enclosed compound with surrounding fence, lighting and a gate to prevent fly-tipping - Line marking, pedestrian/vehicle segregation, a one way system and designated storage bays - Single controlled location for compliant and secure storage of oxidizing, spontaneous combustible and Oxalyl Chloride waste materials. - Secure gateway to manage access and waste material control - The introduction of a reception/quarantine bay which was designed to hold flammables along with non-flammables - Clear, intuitive design for use by other authorised personnel delivering waste - 5S principles built into the design - A Work In Progress (WIP) area

Contact Us